The Original Floor Plans From The Very First Doctor Who Episode

Exactly 50 years ago, television history was being made — the BBC managed to create an alien time machine inside the cramped confines of Lime Grove studio, for Doctor Who. And now, you can see the floor plans of that challenging set, thanks to director Waris Hussein.

It's kind of a miracle that Hussein, who helmed the very first Doctor Who story, managed to keep hold of these set plans all this time. They show how the first episode crammed a school room, a junkyard, and the interior of the TARDIS, into a tiny, tiny studio:

The Original Floor Plans From The Very First Doctor Who Episode

Those four color-coded circles are the four cameras that Hussein had to work with, in filming the entire episode in one go, with only one short break halfway through. Hussein tells the Radio Times, "In those days, we shot continuously on four cameras with very few breaks in the tape. You had to know exactly what you were doing. It was almost mathematical in its strategy."

Here's just the section showing the TARDIS control room:

The Original Floor Plans From The Very First Doctor Who Episode

As the Radio Times explains:

The outline of the original control room follows exactly the outline and a weird kink in the studio perimeter. The “walls” include a 40ft artist cloth at the back, a long section of 28ft photo blow-ups of circular “indentations” and, lower down, a 12ft 4 “floating screen on casters” and of course the door section, which proved problematic during the pilot recording, as the doors refused to close.

The back of the set features a complicated structure containing the elevated scanner screen, perspex panels and what would later be identified as the fault locator. There’s also a curious mirrored column.

The central hexagonal control panel is surrounded by aluminium floor sections, alongside a “canopy suspended at +10ft”. This piece was so cumbersome, it would feature in few subsequent episodes. (For this November's BBC2 drama, An Adventure in Space and Time, which painstakingly re-creates this Tardis set, Mark Gatiss told me the canopy will be rendered via CGI.)

All four cameras (colour-coded by Waris) peeped through the section of the set that was left unbuilt – aka “the fourth wall” – primed for the long scene that takes up the latter half of An Unearthly Child.

The original pilot episode was recorded 50 years ago tomorrow, on Friday Sept 27, 1963. Check out more of these drawings, and tons more details, over at the Radio Times.